Kesan penggunaan video dan buku teks terhadap pencapaian, minat dan motivasi pelajar dalam topik putaran dan peredaran bumi - Normah Dali (2012)
Kajian ini dijalankan untuk membandingkan kesan penggunaan video dan buku teks terhadap pencapaian , minat dan motivasi pelajar bagi topik putaran dan peredaran bumi dalam mata pelajaran geografi tingkatan I. Video dibangunkan menggunakan Model ASSURE berpandukan Teori Konstruktivisme dan Teori Pembelajaran Multimedia yang menggabungkan unsur visual, interaktif dan permainan. Kajian dijalankan secara eksperimen dan tinjauan menggunakan soal selidik. Sampel kajian adalah seramai 62 orang pelajar. Pelajar dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan eksperimen dan kumpulan kawalan. Kumpulan eksperimen diuji menggunakan video. Manakala kumpulan kawalan menggunakan buku teks. Analisis menggunakan ujian t clan nilai min. Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat perbezaan yang signifikan antara pelajar yang menggunakan video dengan pelajar yang menggunakan buku teks dalam aspek pencapaian, minat dan motivasi pelajar.