Perkaitan tahap ketangkasan dan kelajuan di kalangan pemain hoki 18 tahun MSSM (Sabah) - Saidil Mazlan Abdul Razak (2007)
Kajian ini berbentuk kuantitatif diskriptif Kajian ini dijalankan bertujuan mengenal pasti hubungan antara tahap ketangkasan dan tahap kelajuan di kalangan pemain hoki lelaki 18 tahun MSSM Sabah. Kajian ini juga turut melihat hubungan tahap ketangkasan dan tahap kelajuan di kalangan pemain hoki mengikut posisi dalam permainan dan mengikut bahagian yang terdapat di Negeri Sabah. Subjek kajian terdiri daripada pemain hoki lelaki bawah 18 tahun yang mewakili Negeri Sabah ke Kejohanan MSSM peringkat kebangsaan tahun 2006. Alat ukur kajian ini adalah menggunakan bateri ujian meliputi Ujian Lompat Kuadran dan Ujian Lari Ulang Alik 30 kaki (mewakili tahap ketangkasan) dan Ujian Lari Pecut 30 meter dan Ujian Lari Pecut 6 saat (mewakili tahap kelajuan). Keputusan kajian dengan menggunakan korelasi Pearson Product Moment menunjukkan bahawa terdapat hubungan positif yang rendah dan signifikan di antara ujian lompat kuadran (ketangkasan) dengan ujian lari ulang alik 30 meter (kelajuan) (r=0.20, p=0.44, p<0.01). Namun begitu analisis menunjukkan terdapat hubungan positif yang tinggi dan signifikan di antara ujian lari ulang alik 30 kaki dengan ujian lari pecut 30 meter (r=0.73, p=0.001, p<0.01). Analisis bagi melihat hubungan mengikut posisi menunjukkan bahawa terdapat hubungan positif yang tinggi dan signifikan bagi posisi penyerang (r=0.848, p=0.069, p<0.05), posisi midfield (r=0.803, p=0.016, p<0.05), dan bagi posisi pertahanan (r=0.990, p=0.001, p<0.01). Analisis korelasi juga digunakan untuk melihat hubungan antara tahap ketangkasan dan kelajuan mengikut bahagian di Sabah menunjukkan bahawa terdapat hubungan positif yang tinggi dan signifikan bagi bahagian Kota Belud (r=0.916, p=0.029, p<0.05), bagi bahagian Beaufort (r=0.959, p=0.041, p<0.05), bahagian Kota Kinabalu (r=-0.945, p=0.015, p<0.05), dan bagi bahagian Keningau (r=0.98, p=0.038, p<0.05). Kajian ini juga mencadangkan agar dijalankan program latihan yang boleh meningkatkan tahap ketangkasan dan kelajuan oleh jurulatih atau guru Pendidikan Jasmani.