Kecergasan fizikal pengadil bola sepak :Tahap kecergasan fizikal berlandaskan kesihatan pengadil bola sepak bahagian Kuching, Sarawak - Mohd Mahdi @ Nibi Abdullah (2007)
Tujuan kajian ini dijalankan ialah untuk mengenalpasti status tahap kecergasan fizikal berlandaskan kesihatan di kalangan pengadil di Sahagian Kuching. Seramai 32 orang pengadil telah menyertai secara sukarela dalam kajian ini. Seramai 16 pengadil negeri dan 16 lagi pengadil kebangsaan. Semua pengadil ini sekurang-kurangnya telah mengadili pertanding kejohanan Bolasepak selama tiga tahun. Semasa kajian dijalankan pengadil ini sedang dalam awal musim pertandingan. Instrument ujian lapangan yang digunakan dalam kajian ini terdiri daripada lima jenis ujian kecergasan fizikal yang telah diperkenalkan oleh Prudential FITNESSGRAM (Cooper Institute for Aerobics Research, 1992) iaitu ujian lompat jauh berdiri, ujian bangkit tubi lutut bengkok, ujian PACER, ujian jangkauan melunjur, indeks jisim badan dan termasuk 20 item berkaitan aktiviti fizikal dan gaya hidupa sihat. Keputusan analisis dari data ujian lapangan menunjukkan tidak terdapat perbezaan yang signifikan kecergasan fizikal berandaskan kesihatan di kalangan pengadil negeri dan pengadil kebangsaan. Melalui data yang mengadungi 20 item dalam set soalan soalselidik berkaitan dengan kecergasan aktiviti fizikal dan gaya hidup sihat juga menunjukkan tidak terdapat perbezaan yang signifikan di kalangan pengadil yang berbeza umur. Hasil keputusan kajian telah dibincangkan dan cadangan disarankan agar satu bentuk program latihan kecergasan berlandaskan kesihatan dan gaya hidup sihat perlu dibuat untuk menambah baik tahap kecergasan dalam kalangan pengadil bolasepak negeri dan kebangsaan di bahagian Kuching.