Hubungan antara francaisor-francaisi dan kejayaan perniagaan francais di Kuala Terengganu, Terengganu - Asiah Mohamad (2006)
Kajian ini dilakukan bertujuan untuk melihat hubungan antara francaisor- francaisi dan kejayaan perniagaan francais di Kuala Terengganu, Terengganu. Kajian ini juga dilakukan kerana sehingga kini didapati masih tidak banyak kajian berkaitan tajuk ini dilakukan, khususnya di Malaysia. Di dalam perniagaan francais, adalah penting untuk francaisor dan francaisi menjaga hubungan yang wujud di antara mereka. lni kerana, walaupun berlaku peningkatan dalam penglibatan usahawan di dalam bidang ini, tidak kurang juga mereka yang menemui kegagalan dalam mencapai matlamat mereka. Terdapat enam jaktor yang telah dikenalpasti menjadi penyebab kepada kejayaan sesebuah perniagaan francais. Faktor- faktor tersebut terdiri daripada faktor latihan (sumber manusia), hubungan francaisor- francaisi, produk atau perkhidmatan, lokasi, pemilihan francaisor dan komitmen yang diberikan francaisi terhadap perniagaan mereka. Perniagaan francais mula memasuki Malaysia pada tahun 1940-an. Namun ianya masih dianggap baru berbanding negara USA. Populasi kajian adalah semua pengusaha perniagaan francais di seluruh Terengganu. Sebanyak 50 set soal selidik telah diedarkan, namun hanya 36 set soal selidik yang dikembalikan. Dengan itu, hanya 36 responden yang diambil sebagai sampel kajian. Kajian ini menggunakan kaedah linjauan kerana kaedah ini lebih menepali kehendak kajian dan dapat merangkumi bilangan responden yang ramai. Oleh itu, borang soal selidik digunakan untuk membuat tinjauan ke alas sampel yang dipilih. Kesemua 36 set soal selidik yang dikembalikan telah diproses dengan bantuan komputer yang diprogramkan dengan menggunakan kaedah Statistical Package for the Social Science (SPSS) versi 11.5. Penganalisisan data- data dalam kajian ini melibatkan statistik deskriptif dan statistik inferensi. Penyelidik juga menggunakan frekuensi, peratusan dan korelasi dalam menganalisis data. Kajian ini hanya terbatas di daerah Kuala Terengganu sahaja. Dapatan kajian menunjukkan bahawa faktor latihan (sumber manusia), hubungan francaisor-francaisi, produk atau perkhidmatan, lokasi, pemilihan francaisor dan komitmen yang diberikan francaisi terhadap perniagaan mereka mempunyai hubungan yang positif dengan prestasi kejayaan perniagaan francais. Analisis regreasi menunjukkan semua pembolehubah yang digunakan menunjukkan hubungan signifikan dengan semua pembolehubah yang digunakan. Oleh itu, semua hipolesis alternatif (HA) yang mengatakan bahawa faktor latihan (sumber manusia), hubungan .francaisor- francaisi, produk atau perkhidmatan, lokasi, pemilihan francaisor dan komitmen pemilik perniagaan francais adalah signifikan terhadap prestasi kejayaan perniagaan francais adalah diterima dan hipotesis null (Ho) adalah ditolak. Penyelidik mencadangkan agar kajian- kajian akan datang memasukkan elemen modal, menggunakan sampel yang lebih besar, fokus kepada satu jenis keluaran sahaja dan lokasi yang lebih luas.