Amalan kemahiran belajar dan hubungannya dengan pencapaian mata pelajaran Prinsip Perakaunan di daerah Kuala Kangsar - Zarina Biduan (2006)
Kajian ini dijalankan untuk melihat hubungan di antara amalan kemahiran belajar dengan prestasi pencapaian pelajar dalam mata pelajaran Prinsip Perakaunan. Kajian ini diukur menggunakan instrumen soal selidik yang terdiri daripada 42 item. Soal selidik ini dibahagi kepada pemboleh ubah bebas yang terdiri daripada faktor demografi jantina serta bangsa dan faktor kemahiran belajar iaitu pengurusan masa, mencatat nota serta kefahaman membaca, pengurusan kebimbangan terhadap ujian serta kelajuan membaca, konsentrasi/penumpuan, persediaan menghadapi ujian dan kemahiran menulis manakala pemboleh ubah bersandar pula adalah pencapaian dalam mata pelajaran Prinsip Perakaunan. Kajian ini dijalankan ke atas 209 orang pelajar tingkatan lima yang mengambil mata pelajaran Prinsip Perakaunan di enam buah sekolah menengah di daerah Kuala Kangsar. Sebanyak lima persoalan telah ditimbulkan dan tigabelas hipotesis telah dibentuk dan diuji dengan menggunakan Ujian t, ANOVA Satu Hala dan Korelasi Pearson. Walaupun dapatan kajian menunjukkan terdapat hubungan yang lemah di antara amalan kemahiran belajar dengan prestasi pencapaian dalam mata pelajaran Prinsip Perakaunan, secara keseluruhannya ia masih dapat membantu pelajar untuk meningkatkan prestasi pencapaian dengan memantapkan amalan kemahiran belajar di samping menyediakan diri dengan persediaan fizikal (sihat tubuh badan), persediaan mental (IQ), persediaan emosi (EQ) membina matlamat belajar dan berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapainya. Dapatan ini juga menunjukkan bahawa amalan kemahiran belajar haruslah digabungkan bersama dengan kemahiran intelektual untuk menghasilkan kejayaan yang cemerlang dalam akademik.