Kajian perbandingan kecergasan pelajar Kursus Sarjana Muda perguruan dengan pelajar Kursus Perguruan Lepas Ijazah Institut Perguruan Sarawak Miri - Hasan Nor (2007)
Kajian ini bertujuan untuk menyelidik perbezaan kecergasan komponen daya tahan kardiovaskular, daya tahan otot, kekuatan otot kaki ukuran, kelembutan dan Indek Jisim Badan antara dua kumpulan pelajar yang masih belajar di Institut Perguruan Sarawak Miri.Seramai 30 pelajar Kursus Peguruan Lepas Ijazah dan 30 pelajar Kursur Sarjana Muda Perguruan sebagai subjek dalam kajian ini. Lima ujian pilhan dijalankan ke atas subjek ia itu Ujian Bleep untuk mengukur kecergasan daya tahan kardiovaskular, Ujian Tekan Tubi untuk menguji daya tahan otot, Ujian Lompat Jauh berdiri untuk menguji kekuatan otot kaki, Ujian Duduk dan Jangkau untuk menguji kelembutan dan pengiraan berat badan dan tinggi subjek untuk pengiraan Indek Jisim Badan.Diharapkan dapatandapatan kajian ini dapat menyumbang kepada penyelidik untuk kajian-kajian di masa akan datang.