Komposisi Nutrien Buah Pitaya Merah (Hylocereus Sp.) dan Kesan Hipokolesterolemik ke Atas Profil Lipid Tikus yang Diaruh Hiperkolesterolemia
Spesis Hylocereus telah memainkan peranan yang penting sebagai sumber warna merah semulajadi bagi pewarna makanan, industri farmaseutikal dan potensi kesihatan bagi meningkatkan tahap penglihatan, mencegah penyakit hipertensi dan melawan anemia. Kajian ini dilakukan bagi menentukan komposisi proksim...
Saved in:
主要作者: | Rohin, Mohd Adzim Khalili |
---|---|
格式: | Thesis |
語言: | English Malay |
出版: |
2006
|
主題: | |
在線閱讀: | http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/104/3/549062_fpsk_2006_2_abstrak_je__dh_pdf_.pdf |
標簽: |
添加標簽
沒有標簽, 成為第一個標記此記錄!
|
相似書籍
-
Kesan antihiperkolesterolemia ekstrak akueus hylocereus polyrhizus (buah naga) terhadap tikus hiperkolesterolemia dan mod tindakannya /
由: Siti Nurulhuda Mastuki
出版: (2009) -
Microwave-assisted drying of Pitaya (Hylocereus) slices /
由: Mariam Firdhaus Mad Nordin
出版: (2009) -
Ciri-ciri fizikokimia dan antipengoksidaan buah Pitaya serta pembangunan produk makanan daripada Pitaya merah /
由: Chemah Tamby Chik
出版: (2011) -
Chemical Composition and Activities of Antioxidant Compounds in Red Pitaya Fruit (Hylocereus Sp.), and Effects on Glucose and Lipid Profile Level of Induced Hyperglycemia Rats
由: Abd Hadi, Nor Hayati
出版: (2006) -
Oksidatif stres dan profil lipid pada arnab hiperkolesterolemia yang diberikan piper sarmentosum /
由: Farrah Shafeera Ibrahim