Kesan Parameter-Parameter Penggorengan Ke Atas Perubahan-Perubahan Fizikal Keropok Dan Papad Semasa Penggorengan Celup
Apabila digoreng eelup, produk-produk pertengahan keropok dan papad, mengalami perubahan-perubahan fizikal seperti kehilangan lembapan (ML), penyerapan minyak (OA) dan pengembangan linear (LE) yang memberi eiri-eiri yang diingini pada produk akhirnya. Kajian telah dijalankan untuk menyiasat kes...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Thesis |
Language: | English |
Published: |
1995
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.usm.my/31405/1/VASANTI_NAIR_CHANDERAN_K.pdf |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my-usm-ep.31405 |
---|---|
record_format |
uketd_dc |
spelling |
my-usm-ep.314052021-01-26T03:24:40Z Kesan Parameter-Parameter Penggorengan Ke Atas Perubahan-Perubahan Fizikal Keropok Dan Papad Semasa Penggorengan Celup 1995-05 Nair Chanderan, Vasanti T175-178 Industrial research. Research and development Apabila digoreng eelup, produk-produk pertengahan keropok dan papad, mengalami perubahan-perubahan fizikal seperti kehilangan lembapan (ML), penyerapan minyak (OA) dan pengembangan linear (LE) yang memberi eiri-eiri yang diingini pada produk akhirnya. Kajian telah dijalankan untuk menyiasat kesan parameter-parameter penggorengan iaitu, suhu minyak (T), masa (t) dan kandungan lembapan awal (M) produk pertengahan, serta hubungan antara kesankesan ini ke atas perubahan-perubahan fizikal tersebut. On deep-fat frying, the half-products of keropok and papad, undergo physical changes such as moisture loss (ML), oil absorption (OA) and linear expansion (LE) which give the end-products their desirable characteristics. Studies were conducted to investigate the effects of the frying parameters of oil temperature (T), time (t) and initial moisture content (M) of the half-products, and the interrelationships of their effects, on these physical changes. 1995-05 Thesis http://eprints.usm.my/31405/ http://eprints.usm.my/31405/1/VASANTI_NAIR_CHANDERAN_K.pdf application/pdf en public masters Universiti Sains Malaysia Pusat Pengajian Teknologi Industri |
institution |
Universiti Sains Malaysia |
collection |
USM Institutional Repository |
language |
English |
topic |
T175-178 Industrial research Research and development |
spellingShingle |
T175-178 Industrial research Research and development Nair Chanderan, Vasanti Kesan Parameter-Parameter Penggorengan Ke Atas Perubahan-Perubahan Fizikal Keropok Dan Papad Semasa Penggorengan Celup |
description |
Apabila digoreng eelup, produk-produk pertengahan
keropok dan papad, mengalami perubahan-perubahan fizikal
seperti kehilangan lembapan (ML), penyerapan minyak (OA)
dan pengembangan linear (LE) yang memberi eiri-eiri yang
diingini pada produk akhirnya. Kajian telah dijalankan
untuk menyiasat kesan parameter-parameter penggorengan
iaitu, suhu minyak (T), masa (t) dan kandungan lembapan
awal (M) produk pertengahan, serta hubungan antara kesankesan
ini ke atas perubahan-perubahan fizikal tersebut.
On deep-fat frying, the half-products of keropok and
papad, undergo physical changes such as moisture loss
(ML), oil absorption (OA) and linear expansion (LE) which
give the end-products their desirable characteristics.
Studies were conducted to investigate the effects of the
frying parameters of oil temperature (T), time (t) and
initial moisture content (M) of the half-products, and the
interrelationships of their effects, on these physical
changes. |
format |
Thesis |
qualification_level |
Master's degree |
author |
Nair Chanderan, Vasanti |
author_facet |
Nair Chanderan, Vasanti |
author_sort |
Nair Chanderan, Vasanti |
title |
Kesan Parameter-Parameter Penggorengan Ke Atas
Perubahan-Perubahan Fizikal Keropok Dan
Papad Semasa Penggorengan Celup
|
title_short |
Kesan Parameter-Parameter Penggorengan Ke Atas
Perubahan-Perubahan Fizikal Keropok Dan
Papad Semasa Penggorengan Celup
|
title_full |
Kesan Parameter-Parameter Penggorengan Ke Atas
Perubahan-Perubahan Fizikal Keropok Dan
Papad Semasa Penggorengan Celup
|
title_fullStr |
Kesan Parameter-Parameter Penggorengan Ke Atas
Perubahan-Perubahan Fizikal Keropok Dan
Papad Semasa Penggorengan Celup
|
title_full_unstemmed |
Kesan Parameter-Parameter Penggorengan Ke Atas
Perubahan-Perubahan Fizikal Keropok Dan
Papad Semasa Penggorengan Celup
|
title_sort |
kesan parameter-parameter penggorengan ke atas
perubahan-perubahan fizikal keropok dan
papad semasa penggorengan celup |
granting_institution |
Universiti Sains Malaysia |
granting_department |
Pusat Pengajian Teknologi Industri |
publishDate |
1995 |
url |
http://eprints.usm.my/31405/1/VASANTI_NAIR_CHANDERAN_K.pdf |
_version_ |
1747820418036662272 |