Pengekstrakan dan pencirian hidroksiapatit daripada tulang lembu dan sisik ikan menggunakan kaedah rawatan alkali

<p>Kajian ini bertujuan untuk mengekstrak dan mencirikan hidroksiaptit (HA) daripada</p><p>tulang lembu dan sisik ikan menggunakan kaedah rawatan alkali pada kepekatan yang</p><p>berbeza. Spektroskopi inframerah (FTIR) dan analisi...

全面介紹

Saved in:
書目詳細資料
主要作者: Nur Hidayah Adenan
格式: thesis
語言:zsm
出版: 2018
主題:
在線閱讀:https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=9946
標簽: 添加標簽
沒有標簽, 成為第一個標記此記錄!
實物特徵
總結:<p>Kajian ini bertujuan untuk mengekstrak dan mencirikan hidroksiaptit (HA) daripada</p><p>tulang lembu dan sisik ikan menggunakan kaedah rawatan alkali pada kepekatan yang</p><p>berbeza. Spektroskopi inframerah (FTIR) dan analisis pembelauan sinar-X (XRD) telah</p><p>digunakan untuk mencirikan bahan HA daripada tulang lembu (HATL) dan sisik ikan</p><p>(HASI). Analisis FTIR terhadap sampel HATL dan HASI membuktikan kewujudan</p><p>kumpulan berfungsi fosfat dan hidroksil di dalam kedua-dua sample. Keputusan XRD</p><p>menunjukkan difragtogram HA tulang lembu dan HA sisik ikan sepadan dengan</p><p>difragtogram HA piawai. Keputusan XRD mengesahkan kehadiran fasa kedua iaitu beta</p><p>trikalsium fosfat (-TCP) daripada HASI selepas disinter pada suhu 1200 C. Analisis</p><p>termogravimetri (TGA) menunjukkan tulang lembu dan sisik ikan yang dirawat dengan</p><p>5M NaOH berjaya menyingkirkan bahan organik yang paling tinggi. Mikroskop</p><p>imbasan elektron (SEM) telah digunakan untuk mengkaji morfologi apatit yang</p><p>diperolehi. Analisis SEM menunjukkan size zarah HATL selepas rawatan alkali adalah</p><p>sekitar 53 nm manakala untuk HASI adalah sekitar 36 nm. Analisis tenaga serakan sinar</p><p>X (EDX) menunjukkan nisbah Ca/P adalah 1.75 dan 1.83 untuk tulang lembu dan sisik</p><p>ikan masing-masing. Ujian kelarutan menunjukkan kelarutan bahan HASI adalah lebih</p><p>tinggi berbanding dengan HATL. Kedua-dua bahan HA daripada tulang lembu dan sisik</p><p>ikan adalah berpotensi digunakan sebagai sumber kalsium untuk makanan tambahan</p>